Hoi en welkom!

Neem eens een kijkje in mijn fotoarchief!

Copyright

Copyright en auteursrecht

Wanneer ik als fotograaf een foto maak, heb ik auteursrecht op die foto. Het maakt niet uit of dat een volledig uitgedachte studio-opname is, of een vakantiekiekje met je telefoon. In principe is het dus overbodig om bij mijn foto’s een copyright-melding (de Engelse benaming voor het auteursrecht) te plaatsen. Mensen mogen simpelweg mijn foto’s niet publiceren zonder toestemming.

 

Verleggen van het auteursrecht

Wanneer ik voor een bedrijf foto’s zou maken, moet ik op voorhand duidelijk communiceren over het auteursrecht. Het beste neem ik dit ook op in mijn voorwaarden. Het auteursrecht blijft namelijk mijn eigendom en de afnemer koopt puur toestemming om mijn foto’s te gebruiken.

Wanneer ik in loondienst zou werken voor een bedrijf, dan is de kans groot dat mijn werkgever het auteursrecht heeft over de door mij gemaakte beelden. Dit kan ik terugvinden in mijn contract. Mocht mijn auteursrecht in handen zijn van een bedrijf, dan kan ik als fotograaf wel nog aanspraak maken op het persoonlijkheidsrecht. Dit houdt in dat ik kan eisen dat een foto niet gewijzigd mag worden en ook niet in een verkeerde context mag worden gebruikt.

 

Het auteursrecht van het gefotografeerde

In de openbare ruimte is het toegestaan om te fotograferen. Op de architectuur van de gebouwen langs de weg, rust echter ook auteursrecht. Ik mag dit fotograferen, maar alleen op een waarheidsgetrouwe manier. Fotomanipulatie of abstracte detailfoto’s zijn dus inbreuk op het auteursrecht. Zeventig jaar na het overlijden van de ontwerper, vervalt het auteursrecht. Klassieke bruggen en gebouwen kan ik dus zonder problemen fotograferen.

 

Uitzonderingen op de openbare ruimte

Openbare locaties, zoals bibliotheken, gemeentehuizen en musea, hebben vaak per locatie huisregels opgesteld. In dat geval is er een bordje te vinden dat er niet gefotografeerd mag worden of wordt dit op een andere manier duidelijk kenbaar gemaakt. Ook kan de politie stukken straat of openbare gebouwen afzetten. In dat geval mag ik alleen buiten de linten fotograferen.

 

Portretrecht

Natuurlijk heeft ook de geportretteerde persoon een aantal rechten. In principe mag ik iemand zonder toestemming fotograferen, maar het publiceren daarvan ligt vanzelfsprekend een stuk lastiger. Zodra iemand herkenbaar op een foto staat, is het portretrecht geldig. Dat geldt dus ook als het een toevallige voorbijganger in de verte betreft.

Heb ik in opdracht een aantal modellen gefotografeerd? Dan moet ik specifiek toestemming vragen voordat ik deze foto’s online in mijn portfolio kan zetten. Heb ik geen contact met de geportretteerde, zoals bijvoorbeeld bij een straatbeeld of nieuwsfoto, dan moet ik als fotograaf zelf inschatten of de publicatie van de foto voor hem/haar nadelig kan zijn.

Nieuwsfoto of commercieel belang?

De rechter hecht vanzelfsprekend ook waarde aan de reden waarom een foto gepubliceerd wordt. Bij een foto met een redelijke nieuwswaarde, telt ook het algemeen belang. ‘Het volk’ heeft in dat geval recht om de foto te zien. Bij foto’s die voor commercieel belang worden gepubliceerd, wordt er meer waarde gehecht aan het portretrecht.

Wanneer ik een bekend persoon fotografeer, wordt het portretrecht nog strenger gehanteerd. Een BN’er verdient namelijk zijn geld met zijn/haar bekende status en een ander mag hier niet zomaar van profiteren.

 

Onrechtmatig gebruik van jouw foto’s

Worden mijn foto’s gebruikt zonder mijn toestemming, dan twijfel ik er niet over om de juiste gerechtelijke stappen te ondernemen?

error: Content is protected !!